Over Ons

EERSTE NEDERLANDSE RED HAT SOCIETY CHAPTER

Op 27 februari 2005 heb ik de eerste chapter in Nederland opgericht, vandaar onze naam. Het tweede chapter kwam in Den Helder en de derde in Zutphen. Met de queens van het eerste uur hebben wij een bijzondere band. Ook met Queen Antoinette van chapter Noord Kennemerland. Zij had zich nl. als een van de eersten in februari 2005 bij ons aangemeld en is in 2006 haar eigen chapter in Castricum begonnen. Eind februari kwam het artikel in het NRC over de red hat society en de aanmeldingen stroomden binnen. Ons chapter telt 28 chapterettes. Iedereen heeft een adellijke of andere frivole naam. Er is gelukkig weinig verloop in onze chapter, wat betekent dat de sfeer goed is. Inmiddels zijn er 99 chapters over heel Nederland verspreid. Er zijn geen regels voor red hatters, want we zijn tenslotte een desorganisatie: BEHALVE

BOVEN DE 50 ZIJN NIET ZEUREN (daar is een pity kitty voor) EEN RODE HOED EN PAARSE KLEDING. (Regalia)

Het is boeiend om vrouwen met diverse achtergronden te ontmoeten en in je chapter te hebben. Via de Red Hat Society hebben mijn vieze mum en ik een keer bij de vice mum van Limburg gelogeerd. We kenden haar helemaal niet, maar zij stelde spontaan haar huis voor ons open en de vriendschap is gebleven. Een ander voorbeeld twee Canadese red hatters, die ons belangeloos maar met de echte red hat spirit, een grote doos met red hat artikelen opstuurden. Tijdens de Nashville conventie hebben Marianne (vieze mum) en ik als enige 2 Nederlandse vertegenwoordigers Sue Ellen Cooper en Linda Murphy ontmoet en gezellig met hen gechat rondom de tafel, zoals je met goede vriendinnen doet. Alle tijd namen zij voor ons en vertelden over hun idee van een wereldwijde sisterhood, zonder rivaliteit, maar gewoon leuke dingen met elkaar te ondernemen. Geen zorgen over de juiste kleur paars of hoe het hoofddeksel er nu precies uit moet zien. Probeer de taken, want die zijn er natuurlijk wel, te verdelen. Wij hebben een Vice of Vieze Mum, een Madam Cash en een Lady, die de scrapbooks bijhoudt. De uitjes worden om beurten georganiseerd en rekening wordt gehouden met dichtbij en verweg, duur en niet duur, sportief en cultureel. Rode hoedjes, die met een idee komen, plannen het event, nodigen de chapterettes uit via internet en houden ook de aanmeldingen bij. Verder wordt er niet aan politiek, religie of goede doelen gedaan. Dit betekent niet, dat we met een andere of geen hoed wel vrijwilliger zijn of aan goede doelen doen, MAAR NIET ALS RODE HOED. Sommigen begrijpen niet ""het geen doel of nut hebben"" van onze society. Wij red hatters maken lol en doen vooral niet moeilijk en als iets mis gaat, dan halen we onze schouders op.

Email correspondentie vanaf november 2004

Hi Marlene, nogmaals hartelijk dank voor de foto . We hebben hem af gedrukt en morgen geef ik ze aan de girls. We zijn een tijdje niet bij elkaar geweest van wege de Kerst drukte en het slechte weer. Mary en ik kennen Voorschoten goed. Mijn grootouders woonden in Scheveningen en Mary heeft in den Haag gewoond. Je wou graag het e-mail adres van de Red Hats hebben. Hier it is www.redhatsociety.com Click maar eens het is best wel grappig. Wie weet, misschien begin je ook wel een chapter. Van mijn dochter kreeg ik een prachtige rode hoed voor mijn verjaardag. Oh zo mooi. De 15th of Jan. gaan we met de Red Hat Ladies of the lake uit voor pizza. Ik weet niet of we verteld hadden dat wij niet van Bakersfield zijn ? Wij wonen een uur rijden van Bakersfield vandaan in Wofford Heights. Ons groepje woont in de bergen. Een prachtig vacantie oord. Op het ogenblik is het erg slecht weer en verwachten we vannacht sneeuw. Wij allen wensen jullie een heel goed 2005.

Op 13 januari tijdens de verjaardagsbridgedrive van Martha en An heb ik het idee gelanceerd om een red hat society op te richten en vervolgens een email gestuurd aan vriendinnen. Hieronder de diverse mails.

In november op vakantie in de US kwam ik een groep opvallend uitgedoste dames tegen bij Starbucks, die met elkaar koffie dronken. Ik vroeg of ik een foto mocht nemen en kwam er achter, dat er volop Red Hat Societies zijn. Speciaal voor onze leeftijd, boven de 50! Je gaat niet grijs door het leven, maar je bent trots op je leeftijd en straalt dit ook uit. Twee van de dames kwamen trouwens oorspronkelijk uit Nederland. Onderstaand een ode aan de red hat society.

In ons land is er zo te zien nog geen "chapter", maar wij zouden er mee kunnen beginnen en b.v. binnen niet al te lange tijd ergens lunchen/thee drinken met onze rode hoofddeksels met iets paars/lila. Het moet gewoon "gek" zijn en niet te onopvallend. Ik heb daar al een hoed gekocht, omdat ik het zowiezo een leuk idee vind. We kunnen dan een eerste bijeenkomst houden en toekomstige aktiviteiten plannen.

Wat vinden jullie er van?

Groetjes, Marlene

Sent: Thursday, February 10, 2005 8:29 AM Subject: red hat girls

Hallo Dolly,

Daar ben ik weer. Inmiddels heb ik een aantal vriendinnen van boven de 50 ! gepolst of zij een red hat girl willen worden en veel positieve reakties ontvangen. Ook de website heb ik bekeken. Kun jij ons nog wat meer vertellen. b.v. wat voor aktiviteiten jullie chapter organiseert, hoe groot is een chapter, moet er op de rode hoed iets paars/lilas zitten, hoe vaak komt men in het algemeen bij elkaar. Ik zag dat het per chapter 35 dollar kost, maar zou dat voor ons in Nld nut hebben? Een overboeking vanuit Nld is vaak omslachtig en duur.

Ik hoop, dat je tijd hebt om ons wat meer achtergrond informatie te geven.

Hartelijke groeten uit een regenachtig Nederland,

Marlene (aspirant red hat girl!)

8.2.05

Lieve allemaal boven de boomgrens (50 jaar dus),

Heerlijk voorstel van Marlene, echt heel Amerikaans. Toch denk ik dat in Nederland er heel anders naar wordt gekeken. Wat vind je van het idee om bijvoorbeeld rode sokken (of schoenen) als symbool te nemen? Dan doe ik voor 110% mee! Helaas zegt mijn hoofd dat ik liever 24 jaar oud wil zijn en niet 54. 10.2.05 Liefs aan allen en ik zie jullie in de disco(!), Hallo allen, Joy kent natuurlijk beter de amerikaanse en de nederlandse samenleving en er zal in NL anders naar iets dergelijks worden gekeken. Je wordt natuurlijk een opvallende verschijning met een rode hoed op en je onderscheidt je wel van anderen (voor Joy moet dat toch geen probleem zijn!), maar dat is toch ook het doel van de Red Hat Society? Ik vind dat we er geen Red Socks Society van moeten maken. Per slot van rekening mogen we toch allemaal gezien worden? Ik moet bekennen dat ik de website nog niet heb bezocht, maar ik doe wel mee.... We kunnen denk ik zelf bepalen welke inhoud wij willen geven aan de afdeling Voorschoten. Groetjes van An 20.2.05 Hallo Red Hat meeting clubleden, Het heeft even geduurd maar hier dan eindelijk mijn reactie. Het lijkt me een uitstekend idee. Hoe we het gaan uitvoeren , is nog te bezien. We hebben in ieder geval allemaal een verjaardagscadeau op onze lijst....... Ik kijk uit naar een volgend bericht. Groeten, Nanny Hoi die Marlène, Ja, nu is de mail goed overgekomen!! Zie ons al zitten met al die rode hoeden op! We zullen ons echt anders voelen! Een bijzonder experiment. Doe daar aan mee!!! Heb nog geen rode hoed, maar ik geloof, dat er eerst een bespreking komt, hè! Liefs, Heleen Ja, interessant te lezen. Wij zouden dan de 1e Nederlandse Gekkenclub zijn, maar dan moeten wij inderdaad opschieten. Een naam valt ook nog te bedenken. Fijn weekend, groetjes van Martha.

Sorry, I did not get back to you any sooner. We have health problems in the family. Anyway, click on redhat society.com click on official chapter search at the bottom of the page click on starting you own chapter page. Daar krijg je alle informatie. Maak je chapter niet te groot, want dan wordt het veel werk. Uiteindelijk moet het plezier blijven. Wij gaan uit voor pizza of een trein reisje en een leuk toneel spel. Een bus reisje. In April hebben we een high tea. We komen eens per maand bij elkaar. Het werd me wel verteld dat de $35.00 moet per jaar betaald worden. Stuur een e-mail to de Red hat Society. Dan hoor je het wel. Je kan op je hoed rood en paars doen en het heel modern of ouderwets maken. Go to Yahoo of Google and put in Red Hat and click search. You will find lots of hats. Keep in touch , Dolly Dolly Stigthans
OVER RED HAT SOCIETY NEDERLAND

Tot nu toe Oprichting Eerste Nederlandse Red Hat Girls, het eerste chapter van Nederland op 27.2.05

1e Conventie oktober 2005 in Utrecht: organisatie Queen Jeltje chapter Utrechtse Heuvelrug

2e Conventie oktober 2006 in Deventer: organisatie Queen Theatrix chapter Deventer Diva's

3e Conventie oktober 2007 in Venlo: organisatie Queen Annette chapter Red Hat Limbostars

4e Conventie oktober 2008 in Den Helder: organisatie Rozenkoningin chapter Rode Hoeden aan Zee

5e Conventie april in 2009 in Arnhem, organisatie Queen Knit Wit chapter Arnhemse (L)uitjes

6e Conventie april in 2010 in Scheveningen, organisatie Q.M. Marlène chapter Eerste Nederlandse Red Hat Girls

7e Conventie april 2011 in Zwolle, organisatie Queen Minke chapter Veerig Verder

Aantal chapters Momenteel zijn er 114 chapters

Aktiviteiten: Inmiddels is er een jaarlijks golf- en bridgetoernooi. Worden Red Hat reisjes georganiseerd en is er een Red Hat koor opgericht.